top of page

SCHULDHULPMAATJE

Doel

Financiële problemen komen bij steeds meer volwassenen en jongeren voor, in allerlei lagen van de bevolking. Door een sterfgeval of echtscheiding verliezen mensen soms hun grip op woning, portemonnee of rekeningen. Een Maatje kan in zulke gevallen – maar ook preventief of als nazorg na een schuldhulpverleningstraject – bieden wat iemand nodig heeft: stimulerend, begeleidend, motiverend, bemoedigend en ondersteunend. 

SchuldHulpMaatje helpt de financiële problemen bestrijden en voorkomen, door goede samenwerking met de lokale hulpverleningsinstanties. Zij stelt goed getrainde SchuldHulpMaatjes beschikbaar, zonder de rol van de professionele instanties over te nemen. De Maatjes zijn op vrijwillige basis een steun en toeverlaat voor mensen die het omgaan met hun geld niet meer de baas zijn.

Opgericht

Het Project SchuldHulpMaatje is in Oss van start gegaan in februari 2013. Op dit moment zijn er zo’n 20 koppelingen gemaakt. Tientallen hulpvragers zijn al verder geholpen. Wij zijn nog op zoek naar nog meer gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers.

Geschiedenis

SchuldHulpMaatje ging in 2010 van start op initiatief van enkele kerkelijke organisaties en is uitgegroeid tot een landelijk netwerk waarbij op dit moment al 60 locaties zijn aangesloten. De vrijwilligers helpen mee aan een oplossing voor de lange termijn. Dit betekent dat zij niet alleen te hulp schieten om orde op zaken te stellen, maar ook leren hoe je in de toekomst zelfstandig je financiële huishouding gezond houdt.

Meer informatie

Wil je meer weten of je aanmelden als vrijwilliger, neem contact op telefonisch of per mail. Na een kennismakingsgesprek volgt een training van 3 zaterdagen. Als je de training goed hebt doorlopen, word je gecertificeerd SchuldHulpMaatje. 

Wanneer je in een hulpverleningstraject zit van de Gemeente Oss of Aanzet kun je aangemeld worden bij SchuldHulpMaatje. Zij kunnen contact opnemen met de coördinator van het project. Er volgt een (gezamenlijk) intakegesprek. Hierin wordt gekeken waaruit de problemen bestaan en wordt een doel opgesteld. Er wordt dan een SchuldHulpMaatje gezocht. Belangrijk is dat de hulpvrager zelf meewerkt aan de oplossing. Na 3 maanden, of als nodig een half jaar is het traject afgerond.

Contact

Coördinator

 

Websites

Inloopspreekuur Raad en Daad

Iedere maandagochtend van 10.00 - 12.00 uur

  • Wijkhuis De Haard (bij Sterrebos) 

  • Tel. 06-22582768

bottom of page