top of page

ARMOEDE EN EFFECTEN OP KINDEREN (AEK)

Doel

Armoede en Effecten op Kinderen was tot 2019 een onderdeel van Met Elkaar. De werkgroep zette zich in voor de bestrijding van armoede bij kinderen en jongeren  uit Oss.

13% van de kinderen groeit op in armoede. Dat zijn drie kinderen per schoolklas! In sommige wijken leven meer kinderen in armoede. Je ziet het niet altijd. Het gaat ook vaak om stille armoede.

Met Elkaar wil mensen in Oss bewust maken van armoede en wat dat voor gevolgen heeft voor kinderen. Dit doen we door naar de ervaringen van ouders en kinderen te luisteren en in gesprek te gaan met leerkrachten en wijkteams. We onderzoeken wat er al gedaan wordt voor kinderen en ontwikkelen nieuwe initiatieven .

 

Geschiedenis

De werkgroep.Armoede en Effecten op Kinderen heeft bestaan van 1998 tot 2018. In de beginjaren bestond de werkgroep voor meer dan de helft uit deze ervaringsdeskundigen. Dat waren meestal alleenstaande ouders met kinderen die door allerlei omstandigheden in financieel 'slecht weer' terecht waren gekomen. Zij kwamen bij elkaar om ervaringen en ideeën uit te wisselen en te bespreken hoe de armoede het hoofd te bieden en vooral hun kinderen zo min mogelijk hieronder te laten lijden. Naast deze vrouwen waren er ook andere mensen geïnteresseerd in hun lot en zij probeerden hen mentaal te ondersteunen. 

Acties

Door de goede samenwerking binnen de werkgroep ontstond langzaam het idee ook voor andere arme gezinnen iets te willen betekenen. Zo ontstond het idee van de speelgoedbeurs, waarbij goed werkend - vaak tweedehands- speelgoed voor weinig geld kon worden gekocht. Deze beurs werd gehouden in november vlak voor Sinterklaas om juist de mensen met een smalle portemonnee de kans te bieden voor hun kinderen cadeautjes te kopen. Daarnaast zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd door een of meer leden van AEK; zoals het schoolkostenonderzoek, waarbij gekeken werd wat scholen nog meer in rekening brengen behalve de boeken, en of de directies mensen met een smalle beurs tegemoet komen. 

 

KIDZ TAZ

Vanuit AEK is ook de Stichting KIDZ TAZ ontstaan. KIDZ TAZ organiseert leuke, gratis activiteiten, zoals een filmmiddag, een middag in de speeltuin, een bingo, voor kinderen uit arme gezinnen in Oss. https://www.facebook.com/kidztaz/

In 2018 is de werkgroep AEK in zijn huidige vorm opgeheven. Wel blijft Met Elkaar aandacht houden voor het thema kinderen en armoede. Dit doen wij voornamelijk in de wijken in samenwerking met scholen en wijkteams.

 

Contact

Contactpersoon aandachtsgebied kinderen en armoede

bottom of page